Echt leren en innoveren in een organisatie kan maar als mensen het gevoel hebben 'tot dezelfde club' te horen, zich betrokken voelen bij de anderen, zich niet terugplooien op de eigen 'objectieven' maar denken vanuit de vraag : "HOE KAN IK HET BEST BIJDRAGEN" tot de Organisatie. En daar horen dingen bij zoals : mekaar kunnen en durven challengen, expertise samenleggen om tot betere oplossingen te komen, weten waar je interne klanten, leveranciers en collega's mee bezig zijn, openstaan voor nieuwe ideëen en visies van anderen, ...
En daarin kan Intervisie een heel belangrijke rol spelen omdat :
De inbreng van anderen mensen toelaat om weer een stap vooruit te zetten en nieuwe pistes uit te proberen (= ervaringsleren)
De diversiteit in perspectief en rol, maakt dat mensen anders naar dingen kijken en zo innovatie ondersteunen en mekaar helpen om ‘out-of-the-box’ te denken.
In een leertraject kan intervisie worden gebruikt om deelnemers in kleine groepen, tussen modules van het leertraject in, mekaar te helpen bij het toepassen van de nieuwe ideeen, methoden en vaardigheden die ze in een formeel leermoment aangereikt hebben gekregen.
In een formele workshop, kan intervisie gebruikt worden aan het begin van de workshop om deelnemers kennis te leren maken met de diverse uitdagingen en problemen men in de praktijk kan tegenkomen. (vb : in een workshop rond leidinggeven, kan men starten met een intervisie waarbij leidinggevenden een 'conflict' dat ze met een medewerker hebben met mekaar delen en met mekaar nadenken over hoe je daar zou kunnen mee omgaan).
Tijdens bijeenkomsten van professionele netwerken, kan intervisie gebruikt worden om mensen van diverse units, fabrieken, landen, enz... concrete ervaringen met mekaar uit te wisselen, te leren met mekaar samenwerken en vooral betrokkenheid tussen die 'units' verder te ontwikkelen.
Als onderdeel van de 'onboarding' van nieuw aangeworven medewerkers.
In Profit & Not for Profit organisaties. In de gezondheidzorg, sociale sector, culturele organisaties en vrijwilligerorganisaties is de methodiek al iets meer ingeburgerd, maar het kan in alle organisaties en sectoren.
In teams kan het ook gebruikt worden als een systematische methode om van mekaar te leren en de gedeelde visie en strategie van het team verder te ontwikkelen. Intervisie kan dan een vast onderdeel zijn van het teamoverleg.
Zeer geschikt als peer coaching plek voor mentoren, coaches en therapeuten
Clement heeft als teamleader, intern facilitator en extern begeleider ervaring met intervisie in diverse contexten en organisaties. Hij kan jou en jouw organisatie helpen om intervisie zo te gebruiken dat het daadwerkelijk een trigger wordt voor leren en samenwerken in jouw organisatie. Daarbij kunnen we diverse vormen van ondersteuning bieden :
Advies bij de invoering van Intervisie in jouw organisatie en de integratie in het Leerbeleid van je organisatie
Job-aids op maat maken om intervisie te ondersteunen
Beginnende intervisiegroepen ondersteunen en hun intervisiebijeenkomsten faciliteren
Diverse werkvormen ontwikkelen voor intervisiegroepen
Interne Intervisie-facilitatoren opleiden en coachen (kan in ½ dag opleiding)
In de samenstelling van de intervisiegroepen is het belangrijk om te zorgen voor enerzijds voldoende 'DIVERSITEIT' zodat er een neiuwe wind kan waaien, maar ter zelfder tijd is het ook belangrijk dat de deelnemers aan een intervisiegroep mekaar en mekaars werk HERKENNEN en zich ertoe verbonden voelen zodat ze willen en kunnen meedenken met mekaar. Die verbondenheid wordt ook actief ontwikkeld tijdens het intervisieproces.
Het is belangrijk dat mensen reële situaties inbrengen, die nog aan de gang zijn en waar dus bijgevolg nog aan verder gewerkt moet worden. Op die manier kunnen de adviezen van de groep ook echt in de praktijk worden gebracht. Het vermijdt meteen ook dat men 'verhalen' gaat vertellen over wat men had kunnen doen... en het zou moeten gaan over 'wat ga ik nu anders doen'.
Zorg ervoor dat in de groepen een 'oplossingsgerichte' focus ontstaat. Het gaat niet over schuldigen zoeken of begrijpen waarom er vanalles mis is gegaan, ... het gaat over creatief met uitdagingen aan de slag gaan en dingen oplossen.
Omdat de kwaliteit van intervisie samenhangt met de 'connectie' die er tot stand komt tussen de deelnemers, verdient het aanbeveling om met vaste intervisiegroepen te werken, die mekaar op geregelde tijdstippen ontmoeten. Zo leren die groepen ook op deze manier te leren van mekaar.
Wanneer zit het goed ? Het zit goed als je energie haalt uit je intervisiebijeenkomsten. Intervisie is effectief als je inzicht verwerft in je eigen handelen en dat van anderen. Vertrouwen in mekaar laat toe om verschillen te benoemen, te bespreken en te gebruiken om tot betere oplossingen en pistes te komen. Zo leer je om ook vanuit andere perspectieven naar jouw realiteit te kijken en ontdekt nieuwe manieren om oude en en nieuwe vraagstukken op te lossen.